skip to Main Content

AUEB recycles

Καλοκαίρια εν μέσω χειμώνων και χειμώνες εν μέσω καλοκαιριών, πολικές θερμοκρασίες σε χώρες κοντά στον Ισημερινό, θάλασσες κατακλυσμένες με πλαστικά κάθε λογής και φυσικές καταστροφές σε όλο τον πλανήτη είναι ένα δείγμα των όσων συμβαίνουν τα τελευταία έτη. H αλόγιστη χρήση πρώτων υλών, η εξάντληση φυσικών αποθεμάτων και η χρήση υλικών μη φιλικών προς το περιβάλλον οδηγεί αργά αλλά σταθερά σε μια πρωτοφανή οικολογική καταστροφή. Εδώ λοιπόν τίθεται το ερώτημα: «Είναι η κατάσταση αυτή αναστρέψιμη;» Την απάντηση στο ερώτημα αυτό έρχεται να δώσει εν μέρει η ανακύκλωση, καθώς αποτελεί ένα βασικό μέσο, μεταξύ άλλων, για την προστασία του πλανήτη. Με την ανακύκλωση επιτυγχάνουμε μόνο οφέλη και μάλιστα εξαιρετικά σημαντικά. Πιο συγκεκριμένα,με τη συμμετοχή στη διαδικασία της ανακύκλωσης, συμβάλλουμε ώστε:

➔ Να μην ρυπαίνεται το περιβάλλον
➔ Να εξοικονομείται ενέργεια, γιατί όταν για την παραγωγή κάποιου υλικού
χρησιμοποιείται ανακυκλωμένη πρώτη ύλη, απαιτείται πολύ λιγότερη ενέργεια από
το εάν θα ακολουθούνταν ο πλήρης κύκλος παραγωγής
➔ Να εξοικονομείται πρώτη ύλη, γιατί τα ανακυκλωμένα υλικά αντικαθιστούν την
πρώτη ύλη που απαιτείται για την παραγωγή υλικών
➔ Να μειώνεται ο όγκος απορριμμάτων που καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής
ταφής.

Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, συμμετέχει ενεργά στη διαδικασία της ανακύκλωσης από το 2010 μέχρι και σήμερα. Πιο συγκεκριμένα, μια απο τις κύριες πρακτικές ανακύκλωσης που εφαρμόζεται είναι η ανακύκλωση χαρτιού. Το πανεπιστήμιο έχει τοποθετήσει σε κεντρικά σημεία κάθε ορόφου, 1-2 κάδους ανακύκλωσης, κατά μέσο όρο, προκειμένου να υλοποιείται ανακύκλωση από τα μέλη της κοινότητας.

Εκτός αυτού όμως ακολουθούνται και άλλες πρακτικές ανακύκλωσης, οι οποίες έχουν επικεντρωθεί στην ανακύκλωση τόνερ και δοχείων μελανιού, λαμπτήρων, μπαταριών, χαρτιού και τηγανελαίου. Σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή από το 2010 έως και το 2018 έχουν ανακυκλωθεί συνολικά 24.720 κιλά τηγανελαίου, 3.273 κασέτες γραφίτη, 1.524 δοχεία μελανιού, 1.390 κιλά λαμπτήρων και 275 κιλά μπαταριών.

Αν θέλει κανείς να συμβάλλει στην παραπάνω διαδικασία ανακύκλωσης, μπορεί να παραδίδει τους χρησιμοποιημένους λαμπτήρες, τα τόνερ και δοχεία μελανιού αλλά και τις μπαταρίες του στο Τμήμα Μηχανογράφησης, το οποίο βρίσκεται στον τέταρτο όροφο της πτέρυγας δεριγνύ, αριστερά της πυροσβεστικής φωλιάς.

Το Πρόγραμμα AUEB Volunteers, με τη σειρά του, αφενός για να συμβάλλει στη βελτίωση των πρακτικών ανακύκλωσης του ΟΠΑ και αφετέρου για να ευαισθητοποιήσει την κοινότητα, δημιούργησε την ομάδα εθελοντών #AUEBrecycles, η οποία αποτελείται από φοιτητές και φοιτήτριες του ΟΠΑ.

Η ομάδα πραγματοποίησε έρευνα για τα συστήματα και τις πρακτικές ανακύκλωσης που εφαρμόζονται εντός του ΟΠΑ. Πιο συγκεκριμένα, τα μελη της δράσης δημιούργησαν μια φόρμα καταγραφής και εξέτασαν την εφαρμογή της ανακύκλωσης σε κάθε κτήριο της Πανεπιστημιακής κοινότητας. Η φόρμα καταγραφής αφορούσε κυρίως την ανακύκλωση χαρτιού, την ύπαρξη καθαρού πόσιμου νερού σε ψύκτες, την ενημέρωση των φοιτητών για τα ανακυκλώσιμα είδη και την ενημέρωση του προσωπικού καθαριότητας για την ανακύκλωση. Στη συνέχεια, συνεργάστηκαν με τον κο Αδαμάντιο Δοντά, μέλος ΕΤΕΠ, ο οποίος παρείχε πληροφορίες σχετικά με τις εταιρείες ανακύκλωσης με τις οποίς συνεργάζεται το ΟΠΑ καθώς και την ακριβή διαδικασία διεξαγωγής κάθε πρακτικής ανακύκλωσης. Τον ευχαριστούμε από καρδιάς!

Αφότου η έρευνα ολοκληρώθηκε, οι εθελοντές μας μελέτησαν τις πρακτικές ανακύκλωσης που χρησιμοποιούνται ανά τον κόσμο και μπορούν να απευθυνθούν σε μια πανεπιστημιακή κοινότητα και συγκέντρωσαν κάποιες βασικές ιδέες με στόχο να τις προσαρμόσουν στις ανάγκες του Πανεπιστημίου. Εκτός αυτού, δημιούργησαν μια online καμπάνια ενημέρωσης, η οποία περιλαμβάνει κυρίως αναρτήσεις για τα social media των AUEB Volunteers και την παρούσα σελίδα. Βάσει των παραπάνω, η ομάδα του #AUEBrecycles κατέληξε ότι βασική προϋπόθεση για να ευδοκιμήσει μια τόσο σημαντική πρακτική όπως αυτή της ανακύκλωσης είναι η γνώση, η ενημέρωση και κατ’ επέκταση η ενεργή συμμετοχή.

Εσύ πόσο ενημερωμένος είσαι;

Ένα event του

Workshop #uRecycle: 30 Νοεμβρίου 2019

Οι εθελοντές κατά τη διάρκεια του workshop θα ενημερωθούν, από έμπειρα στελέχη του WWF Ελλάς, για θέματα σχετικά με την ανακύκλωση και θα συμμετάσχουν σε διαδραστικό παιχνίδι. Στο τέλος, θα υπάρξει ανοιχτός διάλογος μεταξύ των συμμετεχόντων και των μελών του WWF και θα προταθούν έξυπνα και χρήσιμα tips για την ανακύκλωση.

Οφέλη Συμμετεχόντων

1. Ενημέρωση για την ανακύκλωση και τις σχετικές δομές στην Ελλάδα
2. Κινητοποίηση για συμμετοχή στην ανακύκλωση και μείωση του οικολογικού
αποτυπώματος
3. Πρακτικές συμβουλές και προτάσεις για την ανακύκλωση
4. Tips για τη μείωση της κατανάλωσης αχρείαστων πλαστικών, καθώς και για τη μείωση
των απορριμμάτων που παράγουμε
5. Συζήτηση με έμπειρα στελέχη του WWF Ελλάς
6. Γνωριμία με νέα άτομα

Σάββατο 30 Νοεμβρίου, 11πμ-2μμ

Οφέλη Συμμετεχόντων

1. Ενημέρωση για την ανακύκλωση και τις σχετικές δομές στην Ελλάδα
2. Κινητοποίηση για συμμετοχή στην ανακύκλωση και μείωση του οικολογικού
αποτυπώματος
3. Πρακτικές συμβουλές και προτάσεις για την ανακύκλωση
4. Tips για τη μείωση της κατανάλωσης αχρείαστων πλαστικών, καθώς και για τη μείωση
των απορριμμάτων που παράγουμε
5. Συζήτηση με έμπειρα στελέχη του WWF Ελλάς
6. Γνωριμία με νέα άτομα

Σάββατο 30 Νοεμβρίου, 11πμ-2μμ


Συνδιοργανωτής:

Το WWF Ελλάς είναι το ελληνικό τμήμα της διεθνούς περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF – World Wide Fund for Nature. Με περισσότερους από 5.000.000 υποστηρικτές παγκοσμίως, το WWF έχει ενεργή παρουσία σε περισσότερες από 100 χώρες. Η αποστολή του WWF είναι να χτιστεί ένα μέλλον όπου άνθρωπος και φύση συνυπάρχουν αρμονικά.

Μάθε Περισσότερα στον επίσημο ιστότοπο της WWF εδώ.

ΧΩΡΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ EVENT

Ένα event του

© Copyright 1996 – 2021 | Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών | Designed & Developed by Stathis Katopodis